sâmbătă, 25 decembrie 2010

Traditia turtei cu julfa

         
  Turta cu julfă, meniul din Ajunul Craciunului

Turta cu julfa sau „Pelincile Domnului“ cum mai sunt cunoscute sunt pregătite de gospodine pentru ultima zi de Post din seminţe de cânepă sau , in ultima vreme, nucă pisată.
Reţeta de preparare presupune două faze, care trebuie musai respectate pentru ca rezultatul să fie de calitate. „Cu cinci-şase zile înainte, se pregătesc tartele. Din apă, sare şi făină se face un aluat care se întinde cu făcăleţul ca să fie foi cât mai subţiri.
Din aceste foi se fac turte coapte pe plita de la sobă. Dupa coacere turtele se pun la uscat , pachet una peste alta legate intr-o fata de masa curata. Acest lucru se face cu cinci-şase zile înainte , iar aceasta perioada, turtele stau la uscat pe lavita sobei sau lejanca cum se mai numeste in unele zone.
Prepararea julfei se face in Ajunul Craciunului si necesită foartă multă migăleală. Dacă nu eşti atent la ce şi cum pui acolo s-a stricat julfa şi păcat de timpul pierdut.
Sămînţa de cînepă sau haldan cum îi zic sătenii se usucă bine, după care se pisează în chiuă (fara sa fie prajite) sau pentru cei mai moderni în rîşniţa de cafea. Dar savoarea nu va fi aceeaşi. Sant multe variante inventate care in loc de canepa (care nu se mai comercializeaza fiind considerata canabis..) folosesc nuca si atunci iese ....baclava (foi de placinta, nuca, zahar....) dar cei care nu stiu ii spun julfa..(julfa este numai din seminte de canepa). Sămînţa se spala in ape mai multe pana ce zeama nu mai iese alba.
Zeama de la spalatura se pune intr-o panza deasa ca sa nu se piarda samanta prin ea. Zeama rezultata in urma scurgerii prin sita se pune într-un ceaun pe foc şi se fierbe molcom pînă se aduna deasupra o spuma numita "jintitza" care se ia cu paleta de spuma si se pune in alt vas unde se adauga mirodenii ca: zahar, vanilie rom, coaja de lamaie (nu de portocala). e bate jintitza cu un tel si rezulta crema de julfa.


După ce s-a ales tot caimacul, zama rămasă se lasă pe foc şi se moaie turtele în ea.

Apoi se potrivesc intr-un vas (mama le punea in lighean) si pe fiecare turta se unge cu julfa de mai sus. Se repeta operatiunea pana se termina julfa.
Apoi se potrivesc intr-un vas si pe fiecare turta se unge cu crema-julfa preparata anterior. Deasupra se pune o turtă neunsă şi se dă la rece vreun ceas să se pătrundă bine. Se taie felii ca tortul. Sînt foarte gustoase şi nu există gospodărie în care să nu găseşti turte cu julfa sau pelincile Domnului pe masă, mai ales în Ajun de Crăciun!

De la ,mama unei prietene turcoaice am invatat ca cea mai buna baclava este aceea cu mai putine ingrediente: foaia de baclava care se impatureste specific facuta doar din apa , faina si sare si se umple cu nuca macinata FARA ZAHAR in interior, baclavalele fiind puse DUPA coacere in sirop de zahar si asa isi iau consistenta si dulceata lor deosebita. Adaugarea de coaja de citrice sau sirop le transforma in...saraiglii (cam asta se vede si in comert).

Pofta buna!   
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu